Pedagogische Didactische Methode Kaleidoscoop.

Ik heb de training voor Kaleidoscopisch leidster gevolgd via Bureau Midas. Ik heb voor deze methode gekozen omdat deze methode mij structuur en inzicht geeft in iets wat natuurlijk past bij mij.

Actief leren is de kern van Kaleidoscoop. Deze methode gaat er vanuit dat kinderen kennis verwerven en vaardigheden ontwikkelen door actief betrokken te zijn bij mensen, materialen, gebeurtenissen en ideeën. Ik ondersteun de kinderen in dit proces omdat ik zelf ook graag actief betrokken ben bij mijn omgeving en dit graag deel.

Alle ontwikkelingsgebieden zoals taal, beweging, muziek, creativiteit, ruimtelijkheden komen aan bod. De inrichting van de omgeving is stimulerend voor hun ontdekkingszin. Binnen is het speelmateriaal geordend en overzichtelijk neer gezet. Buiten is een natuurlijk uitdagende omgeving. Vooral dat laatste wordt bij ons volop benut en speelt de grootste rol.

We werken met een vast dagschema. Door ordening van tijd en een vaste volgorde van activiteiten krijgen kinderen een gevoel van controle over de gebeurtenissen.

Belangrijk onderdeel van de Kaleidoscopische methode is observatie. Observatie is voor mij een hulpmiddel om de kinderen beter te begrijpen. Hierdoor kan ik hen beter ondersteunen. Het heen en weer schriftje, de verhalen van de kinderen en van de ouders is hierbij ook een hulpmiddel. Zo kan ik beter samenwerken met ouder en kind.

De Kaleidoscopische methode is interactief. Er is veel aandacht voor taal. En ik spreek kinderen op hun krachten aan en daardoor kunnen ze veel zelf. Via scholen hoor ik altijd dat “onze” kinderen zo goed kunnen praten en al zo zelfstandig zijn.

Doordat ik zelf actief betrokken ben en graag knutsel werk ik vaak met thema´s. De vast terug kerende thema´s die bij de seizoenen en feestdagen horen. Daarnaast gebruik ik ook ideeën van de kinderen of mijn eigen ideeën. Vaak gebaseerd op de natuur. Van de zomer hebben we als thema havens gedaan. Ontstaan omdat we zo´n heerlijke zomervakantie hadden in Schotland. We brachten het grootste deel van de tijd door in haventjes en op zee. Dat gevoel wilde ik over brengen op de kinderen. Het was geweldig. We hebben een boot, vuurtoren, vis en een Jan van Gent (soort meeuw) geknutseld, spellen verzonnen, boekje gemaakt en allemaal liedjes bedacht. We bezochten meerdere keren de haven van IJmuiden. Bekeken de schepen, de vuurtoren, de haven en hadden een lunch bij dochter Vibeke die in het havengebied woont. Zelfs de allerkleinsten zongen (op hun manier) vanaf hun bananenboot mee en bedankten de vuurtorenwachter voor zijn licht op de het rotsige eiland (een boomstronk) voor zijn hulp.

Pagina's